Rapportage juni 2022 | Christelijk onderwijs in Sierra Leone

‘Onderwijs is essentieel voor ieder mens en een noodzakelijk instrument om armoede te overwinnen’, begint de 38-jarige Philip het gesprek. Hij werkt bij onze partnerorganisatie CTF en heeft een groot hart voor het onderwijs. Zijn toekomstdromen voor de kinderen in het onderwijsprogramma zijn mooi. Hij vertelt: ‘Ik hoop dat iedereen goed leert lezen, een baan vindt en dat ze voor zichzelf en hun familie kunnen zorgen.’

In deze rapportage leest u over de activiteiten die in de afgelopen maanden hebben plaats gevonden in ons onderwijsproject in Sierra Leone. Hartelijk dank voor uw steun!

Philip is sinds 2019 financieel en administratief medewerker van het onderwijsprogramma. Het samenwerken met collega’s in het onderwijsveld heeft hem veel geleerd. ‘Je moet bereid zijn om te dienen. Veel docenten hebben een positieve houding en willen al hun tijd geven voor hun leerlingen.’

1753

kinderen naar school

266

docenten en stafleden getraind

867

kinderen bereikt door de verbetering van de onderwijskwaliteit

Goed leren rekenen en lezen

Op de basisschool leren kinderen belangrijke vaardigheden die ze hun hele schoolcarrière blijven gebruiken. Uit onderzoek bleek echter dat een aantal leraren op de basisschool de vakken rekenen en lezen niet voldoende kunnen overbrengen op de leerlingen. Op 24 en 25 november 2021 volgden 15 leraren van 5 verschillende scholen daarom een training, zodat ze hun jonge leerlingen beter kunnen leren rekenen, klok kijken en geld wisselen.

Van 20-22 december 2021 volgden 12 leraren een training over het geven van goed leesonderwijs. Door al jong goed reken- en leesonderwijs te krijgen, zullen de leerlingen ook later beter zijn in deze vakken.

Groot feest: Gift of Love uitgedeeld

In december werd de Gift of Love uitgedeeld aan de kinderen in Sierra Leone. Door de lockdown iets later dan gepland, maar niet minder feestelijk. Tijdens de viering waar veel christelijke liedjes werden gezongen, ontving iedereen een nieuwe schooltas, een voedselpakket en een muskietennet. Tijdens de viering werd ook het kerstverhaal verteld, er werd gezongen en er werden diverse spellen gespeeld. Samen met de ouders werd er lokaal eten gegeten. Alle kinderen gingen blij naar huis!

Een dag in het leven van Hawa

Hoe ziet een dag in het leven van een kind Sierre Leone eruit? Hawa neemt ons mee!

‘Elke ochtend word ik om 6.00 uur wakker. Samen met mijn zus veeg ik de vloer van ons huis en daarna halen we water bij een waterpomp 25 minuten verderop. Terug bij ons huis was ik mijzelf en maak ik me klaar voor school. Er zijn meer kinderen uit ons dorp die naar school gaan, dus we lopen samen naar de school in Mowagor. Dit is opnieuw 30 minuten lopen.’

Mee naar het land
Als de school is afgelopen lopen Hawa en haar dorpsgenoten weer 30 minuten naar huis. ‘Thuis trek ik snel mijn uniform uit, want ik ga met mijn oom mee om te werken op het land. Als we ‘s avonds weer thuis komen koken en eten we. Eigenlijk moet ik dan nog huiswerk maken, maar ik ben vaak erg moe na zo’n lange dag. Nadat ik het belangrijkste huiswerk heb gemaakt, ga ik naar bed.’

‘Ik wil er zijn voor mensen die ik niet ken’
Hawa is van plan om goed haar best te doen op school. ‘Later wil ik verpleegster worden, want dan kan ik mensen helpen die zorg nodig hebben.

Op huisbezoek

Om de kinderen gemotiveerd te houden, is het belangrijk om de ouders te betrekken bij het onderwijs. In het onderwijsprogramma doen we dit op verschillende manieren. Drie keer per jaar voeren de docenten een gesprek met de ouders over de voortgang van hun kind. Zo’n 80% van de ouders komt naar minstens twee gesprekken. Daarnaast gaan de medewerkers van EFSL iedere twee jaar op huisbezoek bij de gezinnen.

Ouders kunnen bovendien ieder jaar een training volgen waarin ze leren om hun kinderen thuis te helpen met het huiswerk. Zeker voor ouders die weinig betrokken zijn of dit lastig vinden omdat ze zelf nooit naar school zijn geweest is dit een waardevolle training! In 2021 werd er ook een training gegeven over hygiëne en gelijke rechten op school voor jongens en meisjes.

Kijktip: podcast over Sierra Leone

In deze aflevering van ‘Werelddelen – de Podcast’ gaan we met projectleider Wim Boogaard in gesprek. Hij komt net terug uit Sierra Leone en vertelt hoe nodig het onderwijsprogramma nog steeds is: ruim een kwart van de kinderen die de schoolgaande leeftijd heeft, gaat nog niet naar school.

We gaan ook in gesprek met de vrijwilligers van onze kringloopwinkel in Noordeloos. Zij zijn inmiddels al meer dan 40 jaar actief voor Woord en Daad. ‘Het begon met de kinderen’, zo vertellen ze. Hun kinderen, onder de indruk van de situatie van kinderen in India, startten een verkoping. Momenteel steunen zij het onderwijs in Sierra Leone.

Hartelijk dank voor uw steun!

© Woord en Daad | Privacy statementDisclaimer

Bedankt voor uw interesse in een gratis nummer van Daadkracht!

U krijgt binnenkort een nummer van Daadkracht in de brievenbus!

  • Bekijk hier onze privacyverklaring