Kinderen achtergelaten, verkocht en aan het werk gezet
In Ethiopië lopen de kalenderjaren anders dan in Nederland, waardoor Oud & Nieuw al op 11 en 12 september wordt gevierd. Waar dit in Nederland vooral een feestdag is, geldt dat voor veel Ethiopische kinderen afkomstig van het platteland niet. Zij trekken met hun ouders naar de dichtstbijzijnde stad om dit feest te vieren, maar worden vervolgens in de stad achtergelaten door hun ouders. De ouders gaan terug naar het platteland, en de kinderen worden op straat gerekruteerd door handelaren die hen doorverkopen als huisslaaf. De kinderen gaan o.a. aan de slag in een restaurant, theehuis of gezin en helpen daar bijvoorbeeld met schoonmaken en de afwas.
Culturele gewoontes aanpakken
Dit is een heftige problematiek die we in dit project graag willen aanpakken. Ieder kind hoort immers in vrijheid op te groeien en heeft recht op onderwijs! Om te strijden tegen kindslavernij, moeten culturele gewoontes worden aangepakt. De handel in kinderen is vooral ‘populair’ in Ethiopië, omdat ze goedkoper zijn dan volwassenen. Daarnaast zijn kinderen gehoorzaam, minder snel agressief én ze kunnen makkelijker nieuwe vaardigheden leren.
Veel handelaren weten wel dat het illegaal is om kinderen in te zetten voor huishoudelijk werk, maar zijn zich er niet van bewust hoe schadelijk dit voor een kind is. Een uitspraak die we vaak horen, is: ‘het is goed voor kinderen om als huisslaaf te werken, want anders zouden ze straatbedelaars worden. Zolang zij geen kans hebben om naar school te gaan of zolang de ouders niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien, is het goed om te werken.’ Stap voor stap leren we de Ethiopiërs om deze denkwijze te veranderen.