Sakina Alassane, Kirikou Yarou, Rebecca Goulla en Moussa Wassou; vier jongeren uit het noorden van Benin. Alle vier werkten ze hard om geld te verdienen. Toch lukte het niet om succesvol een bedrijf te starten. Aan hun ambitie en inzet lag het niet. Wat remde deze jongeren? Waarom lukte het hen, en duizenden andere jongeren, niet om genoeg geld te verdienen?
Moussa Wassou is maïsboer. Hij woont in Bembéréké, een gemeente in het noorden van Benin. In 2017 ziet hij een kans in de markt: soja verbouwen. Dat is een mooie aanvulling op zijn maïsteelt. Datzelfde jaar zaait hij beide gewassen, maar zijn verwachting komt niet uit. ‘Soja heeft qua oogst nooit de verwachtingen die ik had bereikt,’ vertelt hij. ‘Ik besloot te stoppen, omdat ik verlies leed.’
Kirikou Yarou verwerkt soja tot kaas.
Verlies maken zonder het te weten
In diezelfde gemeente verwerkt Kirikou Yarou al enkele jaren soja tot kaas. ‘Ik maakte verlies. Daarom besloot ik te stoppen.’ Sakina Alassane, uit de buurgemeente Sinendé, verwerkt ook soja tot kaas. Zij liep tegen diezelfde hindernis op. ‘Ik maakte verlies zonder dat ik het doorhad. Soms was er geen markt voor mijn kaas, dan bedierf mijn productie.’ Dat gold ook voor Rebecca Goulla, uit Tchaourou. Zij hield kippen, maar zonder goede administratie doorzag ze niet dat ze onder de streep te weinig inkomsten overhield.
Het verhaal van deze vier ondernemers illustreert de situatie waarin duizenden jongeren in Benin leven. Ze werken hard om geld te verdienen, maar door verschillende oorzaken lukt het ze niet om winst te maken met hun bedrijf. In 2020 startte AgriJob Booster Benin, een samenwerking van Dedras, PBSA en Woord en Daad, met het doel om tot 2023 3.000 jongeren te ondersteunen, zodat ze wel geld verdienen in de agrarische sector. Want de kansen die de jongeren zien zijn er. Er is vraag naar soja, sojakaas en kippenvlees. Het komt aan op goed ondernemerschap.
Moussa Wassou kon een sojadorsmachine aanschaffen van zijn winst.
AgriJob Booster Benin
In drie jaar ondersteunde AgriJob Booster Benin 3.520 jongeren, waaronder 2.120 vrouwen. In totaal registreerden 10.929 jongeren zich bij AgriJob Booster om in aanmerking te komen voor ondersteuning. De jongeren dragen financieel bij aan de training en coaching die ze ontvangen. Het grote enthousiasme van de jongeren in Benin onderstreept de ambitie van deze generatie.
Veel jongeren volgden eerst een officiële opleiding aan een vak- of landbouwschool. Ze hebben de vaardigheden en kennis om aan het werk te gaan. In de kwetsbare economie van Benin liggen banen niet voor het oprapen. Daarom starten veel jongeren zelf een bedrijf. Ondernemen is echter geen onderdeel van de opleiding. Daardoor functioneren veel bedrijven niet optimaal en maken de jongeren verlies zonder dat ze het door hebben.
Samenwerken met gemeenten
In de vijf gemeenten waar AgriJob Booster werkt is een verandering in gang gezet. In Parakou, Tchaourou, N’Dali, Sinendé en Bembéréké droeg AgriJob Booster bij aan werkgelegenheid en ondernemerschap voor jongeren. Naast de ondersteuning aan individuele ondernemers werkten we samen met de gemeenten, nationale regering en andere organisaties om jeugdwerkgelegenheid op de kaart te zetten. AgriJob Booster ondersteunde de gemeenten om hun plannen voor jeugdwerkgelegenheid binnen hun gemeenten concreet te maken.
Sakina Assane verwerkt soja tot kaas.
Kasboek bijhouden
AgriJob Booster ondersteunt de jongeren om hun ondernemerschap aan te scherpen. ‘Tijdens de trainingen en coaching sessies ging ik een kasboek bijhouden,’ vertelt Kirikou. ‘De coach leerde me om inzicht te krijgen in mijn vaste kosten en variabele kosten. Daardoor begreep ik dat ik verlies maakte.’ Met dat inzicht kon Kirikou haar onderneming winstgevend maken.
De sojakaas van Sakina was soms al bedorven voor ze het verkocht. Ondanks haar inspanning had ze een omzet van zo’n 30 euro per maand. ‘Ik werkte ongeorganiseerd en ik wist niet precies hoeveel ik verdiende, want ik hield geen administratie bij.’ Sakina leerde administratie bijhouden en nieuwe klanten aan zich bindt. ‘Het aantal klanten is gestegen en er is een goede vraag naar mijn producten.’ De kaasmaakster schroefde de productie op en breide het assortiment uit met sojamelk. Ze heeft een maandomzet van zo’n 122 euro. Daarvan maakt ze 53 euro winst. Andere jongeren vertellen dat ze dankzij een grotere oogst meer winst maken en ze bijvoorbeeld een sojadorsmachine konden kopen.
Rebecca Goulla op haar akker met soja.
Soja vervangt pluimvee
Soms ontdekken jongeren tijdens de training dat ze hun bedrijf anders moeten inrichten. Rebecca volgde een training en ging samen met een coach aan de slag. ‘Ik evalueerde mijn pluimveebedrijf en ontdekte dat ik te weinig kennis heb voor dit werk. Daardoor blijf ik verlies maken.’ Ze dacht na over haar vaardigheden en mogelijkheden. ‘Ik heb land tot mijn beschikking, daarom verbouw ik soja.’ De jonge boerin leende wat geld om één hectare te zaaien. ‘Ik oogstte 10,5 zak soja!’ Voor het volgende seizoen wil Rebecca drie hectare soja verbouwen.
Net als Rebecca hebben veel jongeren te weinig startkapitaal om investeringen te kunnen doen. AgriJob Booster ondersteunt de jongeren om een lening af te sluiten bij een lokale bank. Hoewel dat vaak een moeizaam proces is en de banken hoge eisen stellen, kregen 220 jongeren een lening.
Hogere levensstandaard
Trainingen in ondernemerschap en de coaching en begeleiding door een ervaren ondernemer draagt bij aan de ontwikkeling van de bedrijven van de jongeren. 80% van de ondersteunde jongeren geeft aan dat hun levensstandaard is gestegen dankzij de ondersteuning.
In 2023 willen we intensiever samenwerken met de lokale overheden en organisaties om jeugdwerkgelegenheid structureel op de agenda te zetten. Daarnaast gaan we een stap verder met het stimuleren van ondernemerschap. We zoeken aansluiting bij basisscholen en we moedigen kinderen aan om een beroepsoriëntatie te doen. Ook stimuleren we scholen om ondernemerschap in de lessen op te nemen. Tot slot ondersteunen we startups uit de afgelopen jaren om door te groeien zodat er arbeidsplaatsen ontstaan bij deze ondernemingen.