Mariam Yerbanga is kleermaakster. Moumouni Ouédraogo is pluimveehouder. Bénebeyense Ouédraogo is meubelmaker. Alle drie hebben ze een fysieke beperking. In Burkina Faso sta je dan al snel aan de zijlijn van de maatschappij, maar deze drie jongeren lieten zich niet tegenhouden door hun beperking.
Mensen met een beperking worden in Burkina Faso vaak geconfronteerd met afwijzing door hun omgeving. De samenleving biedt weinig ruimte aan hen. In het onderwijs zijn er vaak geen aangepaste lesmaterialen en/of fysieke aanpassingen in het gebouw beschikbaar, waardoor naar school gaan niet mogelijk is. Zonder opleiding en zonder aanpassingen op de werkvloer, maken mensen met een beperking geen kans op een baan.
Mariam Yerbanga
‘Ik droom van een eigen werkplaats’
Mariam Yerbanga heeft een motorische beperking. Om financiële redenen moest ze helaas stoppen met haar opleiding. Ze maakte zich zorgen om haar toekomst. Vorig jaar kreeg ze de kans om via het Job Booster-project een training te volgen tot kleermaakster. Dankzij de samenwerking met een lokale bank en de kennis van onze lokale partner werd een aangepaste naaimachine aangeschaft. Sindsdien werkt Mariam als kleermaakster. ‘Ik droom ervan mijn eigen werkplaats te openen. Ik ben nu in loondienst, maar ik hoop ooit mijn eigen onderneming te starten en andere jongeren met een beperking werk te bieden.’
Werk en Opleiding Burkina Faso
De afgelopen jaren werkte Woord en Daad samen met een groot aantal lokale organisaties aan waardig werk voor jongeren. In drie regio’s in het westen van het land ondersteunen we jongeren om een onderneming te starten of een baan te vinden.
Voor het ondersteunen van jongeren met een beperking werken we samen met twee lokale gehandicaptenorganisaties die gespecialiseerd zijn in trainingen voor deze jongeren. In 2019 en 2020 werden ruim 400 jongeren met een beperking in de regio Hauts-Bassins ondersteunt en getraind om een onderneming te starten. Zij gingen aan de slag in onder andere leerbewerking, lassen, pluimveehouden, naaien en weven.
Issaka en Moumouni Ouédraogo
Blinde pluimveehouder
Moumouni Ouédraogo is blind. Tijdens een korte training van twee weken leerde hij kippenhouden. Direct na de training investeerde hij 20.000 CFA (30 euro). Issaka, de broer van Moumouni, helpt hem met het bedrijf. Dankzij de samenwerking van Job Booster met een lokale bank kon hij een lening afsluiten om te investeren in uitbreiding van zijn pluimveebedrijf.
Maatschappelijke acceptatie
De twee organisaties hebben een groot netwerk in de regio en kennen veel jongeren met een beperking. Helaas zien we ook dat niet alle mensen met een beperking gezien worden. Sommige families houden familieleden met een beperking weg uit het dagelijks leven. Zij zien een beperking als een schande voor de familie.
Onder andere door jongeren met een beperking te ondersteunen, worden deze jongeren meer geaccepteerd door de maatschappij. De training en ondersteuning wordt aangepast aan de jongere, zodat ook jongeren met een meervoudige beperking ondersteunt kunnen worden.
Bénebeyense Ouédraogo
Nieuwe techniek meubels maken
‘Het is heel eenvoudig. In een dag maak ik een bed of drie stoelen,’ vertelt Bénebeyense Ouédraogo. De meubelmaker uit Burkina Faso verkoopt stoelen en bedden. Dat doet hij al jaren, ondanks zijn lichamelijke beperkingen. Bénebeyense is blind aan één oog en is motorisch beperkt.
In Rakounga, het dorp waar hij woonde, maakte hij meubels van hout, maar door de hoge prijs voor hout, daalde zijn winst flink. De meubelmaker kreeg de kans om een training te volgen in het maken van Lipiko-meubels. Deze techniek is goedkoper, waardoor zijn winst stijgt.
Samenwerking met banken
Voor alle jongeren is toegang tot financiële diensten lastig. Lokale banken vinden de risico’s om te investeren in de startups te hoog en weigeren daarom leningen te verstrekken. Vanuit de Job Booster-aanpak stimuleren we banken om wel te investeren in de jonge ondernemers.
Dankzij die samenwerking kon Mariam investeren in een aangepaste naaimachine, kon Moumouni zijn bedrijf uitbreiden en is Bénebeyense niet langer afhankelijk van onderhandse leningen. Bénebeyense: ‘In het verleden sloot ik vaak leningen af om materiaal te kunnen kopen, waardoor mijn winstmarge daalde. Dankzij de steun van de bank kon ik investeren in mijn bedrijf en is mijn winst gestegen. Iedereen die meegewerkt heeft om mij toegang te geven tot financiële dienstverleners: bedankt!’
Werk en Opleiding Burkina Faso
Over dit project
In Burkina Faso is het voor alle jongeren lastig om een waardig inkomen te verdienen. De bevolking is jong (gemiddelde leeftijd 17 jaar). Veel jongeren werken in de informele economie, waar ze lang niet altijd onder goede omstandigheden werken. Samen met lokale partners werkt Woord en Daad sinds 2018 aan waardig werk voor jongeren. De Job Booster-aanpak zet in op trainingen met baangarantie en ondersteuning van startende ondernemers. In onze aanpak streven we ernaar om ook jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden. Sinds de start van het project ondersteunden we meer dan 18.000 jongeren.