Zia kwam al op zijn 18e aan het hoofd van zijn vaders sanitatiewinkel te staan. Onervaren en met een afgebroken studie voelde hij zich niet opgewassen tegen deze taak. Maar nu is het vijf jaar later en loopt de winkel goed. Zia deelt graag wat er veranderd is.
‘Op mijn 18e moest ik helaas mijn studie afbreken. Mijn familie is arm en ik moest aan het werk om geld te gaan verdienen voor ons levensonderhoud. Mijn vader had een sanitatiewinkel, maar omdat hij ouder werd en zich vaak niet goed voelde nam ik de winkel over. Dat was in het begin erg lastig. Ik was dan ook erg blij toen ik via een NGO een training kon volgen en een lening kreeg. Toch bleef het vier jaar lang worstelen om genoeg te verdienen.
In augustus 2017 kwam ik in contact met iemand van CSS die een lijst aan het opstellen was van ondernemers actief in de wash-sector. Na een gesprek mocht ik als ondernemer aansluiten in het project. Dat hield in dat ik training kon volgen in ondernemerschap, social marketing, boekhouden en het waarborgen van kwaliteit. Ook leerde ik verbinding te zoeken met de gemeenschappen en mijn producten af te stemmen op hun behoeften. Ik heb mijn assortiment uitgebreid met verschillende types ringen, vloerpanelen en vloerbakken.
Mijn winkel trekt nu meer klanten. Mijn maandelijkse inkomsten stegen in een jaar tijd van BDT 1000 per maand (18 euro) naar BDT 11960 (122 euro) per maand. Ik heb nu ook mijn bedrijf uit kunnen breiden en ik heb een monteur in dienst genomen. Ook werk ik samen met twee HSA’s die mijn producten promoten tijdens voorlichtingen. Zij krijgen 20% van de winst voor alles wat ze verkopen. De markt voor sanitatie is echt opgebloeid in onze gemeenschap! Daar profiteer ik niet alleen van. De hele gemeenschap heeft wat aan de verbeterde voorzieningen en hygiëne. En sinds kort ben ik ook secretaris geworden in een nieuw ondernemersplatform. De samenwerking en uitwisseling binnen dit platform is erg waardevol en we gaan gezamenlijk in gesprek met de overheid.’