Ze worden bij kilo’s ingezameld op het hoofdkantoor van Woord en Daad. Maar wat gebeurt er daarna mee? Onze enthousiaste postzegelopkopers Arie de Pater (78), Bertus (71) en Trudy (72) Beerthuyzen, Koos Voets (79) en Jan Joosten (71) vertellen graag over hun hobby, waar ze al op jonge leeftijd mee startten. Tijdens hun drukke arbeidsjaren lag het weleens stil, maar: ‘als je het netjes opbergt, kan je er zo weer mee verder’, aldus Koos.
Na de inzameling worden de postzegels eerst gesorteerd op gestempeld of ongestempeld. Daarna op land of thema. Vervolgens worden de postzegels afgeweekt. Het vervolg is per verzamelaar verschillend. Arie vult postzegelalbums en verkoopt deze, samen met gesorteerde postzegels, in de kringloopwinkel van Waddinxveen. Een opkoper komt bij hem postzegels ophalen die niet gebruikt worden. Deze gaan in bananendozen naar postzegelverzamelaars in Japan.
Albums
Door een postzegelbeurs in Haarlem kwamen Bertus en Trudy in contact met een mevrouw uit Reeuwijk. De postzegels die niet gebruikt kunnen worden in de eigen verzameling, gaan via deze mevrouw naar Noorwegen, Denemarken, Finland en Engeland. Koos brengt zijn uitgezochte postzegels naar een Woord en Daad-kringloopwinkel om te verkopen en de rest geeft hij weer terug aan Woord en Daad. Jan vult binnengekomen postzegelalbums aan. Deze brengt hij voor de verkoop naar de kringloopwinkel in Barneveld.
Koeien
Wil je meer leren over de geschiedenis van een land? Dan moet je volgens Koos echt postzegels gaan sparen. Zelf heeft hij altijd het thema ‘koeien’ verzameld: ‘Ik was boer. Ik vond het enorm leuk om vanuit de hele wereld koeienpostzegels te ontvangen.’
Roosevelt
Bertus en Koos delen graag nog wat ‘weetjes’. Bertus: ‘Met het verzamelen van postzegels ontwikkel je een topografisch geheugen’. Koos: ‘Wist je dat koningin Elizabeth ook postzegels verzamelt? Ook president Roosevelt was een verwoed postzegelverzamelaar; hij liet er zelfs regeringstaken voor liggen’. Dank voor jullie verhaal en enorme inzet!
In 2021 is er 116 kilo postzegels ingezameld. De opbrengst was € 910,-, exclusief postzegelalbums