Donderdag 7 februari
Terug in Dhaka
Deze dag zullen we in Dhaka en omgeving verblijven. Er staat een bezoek aan een kledingfabriek op het programma en zullen we in de middag een sight seeing hebben met als afsluiting een bezoek aan een warenhuis, om wat souvenirs te kopen.
Na het ontbijt zitten we te wachten op onze begeleiders van css om ca 8.30 u. Om stipt 10.00 uur moeten we ons melden aan de poort van de kledingfabriek, maar je weet nooit of dat gaat lukken. De bottle neck is het verkeer. De afstand zou in een half uur a 3 kwartier te overbruggen zijn. Maar het verkeer in Dhaka is grillig en dan te weten dat er door twee kledingfabrieken die we zouden bezoeken is afgezegd. Dit kan veroorzaakt zijn door het ontslag van duizenden werknemers door grote Nederlandse/Europese winkelketens of gewoon vanwege de westerse kritiek op de omstandigheden.
Om ongeveer 8.45 u vertrokken we in een kleine autobus luid toeterend en slingerend in een tempo van hollen en stilstaan. Het verkeer is gewoon crazy. Riksja voetganger electro scootmobiel, auto, bus, vrachtauto speelt een soort tikkertje op de weg. Een soort spelende en schreeuwende kinderen, maar dan toeterend, alles heeft een toeter en horen en zien vergaat. Soms is het milimeter werk zoals het langs elkaar op gaat. Het helpt echt niets want we komen gewoon te laat aan op onze bestemming, gelukkig is dat weer geen probleem.
De kledingfabriek produceert voor de Franse markt een goede kwaliteit. De minimale order is 3000 stuks en er werken ca 1400 mannen en vrouwen. Ze hebben 13 lijnen en groeien dit jaar naar 15 en de volgende jaren naar 20. De directeur droomt van 50 a 60 lijnen. Ze werken puur op order en de winkelbedrijven leveren zelf het design en zijn daar eigenaar van. Foto’s ? No foto’s, gewoon verboden voor ons als bezoekers, na afloop was het ijs een beetje gebroken en ging de directie buiten zomaar met ons op een groepsfoto. De fabriek was gloednieuw en glom en de mensen in de fabriek glommen eigenlijk ook wel. Werktijden van 8.00 tot 17.00 uur en geen onredelijke voorzieningen. Om er te kunnen werken moet je werkervaring hebben opgedaan als kledingmaker bij vakinhoudelijke kleine bedrijfjes. Het is voor het personeel aantrekkelijk omdat ze in de fabriek beter betaald worden. Bij het afscheid begrepen we dat we nog wel eens terug mogen komen, maar dat zit er natuurlijk niet in.
Na de lunch in het hotel sight seeing Dhaka per bus. Als het even kan zo hard mogelijk rijden om vervolgens stil te staan en in repetitie! Er is genoeg te zien: Door de ramen van de bus een fietser en bromfietser die elkaar raakten. Twee riksja rijders die door een politieagent lijfelijk werden gestraft met een forse pedagogische draai om hen oren in het bijzijn van hun passagiers omdat ze op het begin van een weggedeelte stonden waar geen riksja mag komen. Onvoorstelbaar!
Het is lekker warm en geklutst kwamen we aan bij een kleine galerie en een grootwarenhuis Na nog wat souvenirs te hebben gekocht hebben we de dag afgesloten in ons hotel met een lekker diner en hadden daarbij als gast een projectvertegewoordi ger van Tearfund Zwitserland die ‘s morgens was aangekomen in Dhaka en ook te gast is bij CSS.
Terugkijkend op de dag met al die straatverkopertjes en al die mensen is het beeld: wat een mierenhoop: de mensen en voertuigen buitelen niet over elkaar maar verder gaat het beeld echt op.
In dit land is 0,3 % christen en is het vrij om christen te zijn en is het volgens onze partner mogelijk om christelijk onderwijs te geven of christen te worden. Maar de familieregels zijn anders. Als iemand christen wordt betekent het: verstoten worden door je familie en men beweert dat door je familie je zelfs in levensgevaar kunt komen en dat met een overheid die niets doende toekijkt. Dit weerhoud onze partner CSS niet om te evangeliseren in hun werk en wervend bezig te zijn. Wat een moeilijke en zware opdracht om met 7 broden en enkele visjes de schare te moeten voeden. Maar ook wat een grote troost en bemoediging als we mogen leren dat Christus ons niet met lege handen op pad stuurt, maar dat Hij Zelf voor voldoende brood zorgt, zowel nu als morgen en daarna.